Halloween

En till viktig högtid utöver julen är Halloween. Halloweenfirande slog inte igenom i Sverige förrän på 1990-talet men anorna är betydligt äldre.

Halloweenfirandet har gamla anor, och tros ha uppstått när kelterna fick kontakt med vikingarna. Kelternas firande av Samhain har exempelvis många likheter med vikingarnas höstblot. Kelterna trodde på osynliga krafter och att de dödas själar kunde komma tillbaka till jorden under Halloween-natten.

När kristendomen kom till Irland och Skottland förändrades många traditioner, men Halloween-firandet fanns kvar. Nu flyttades också Alla helgons dag från maj till 1 november, alltså blev allhelgonaaftonen (All Hallow's Eve) dagen innan - den 31 oktober vilket är samma datum som vi firar Halloween idag.

Halloweenfirandet kom till USA under mitten av 1800-talet, mycket på grund av den stora migrationen av irländska flyktingar.

Till Sverige kom Halloweenfirandet först på 1990-talet då Buttrick's och Hard Rock Cafe försökte "lansera" högtiden för svenskarna. Buttrick's VD Bengt Olander menade att Halloween ska firas under hela oktober med avslutningsfest den 31 oktober (därefter kommer kyrkliga Allhelgonahelgen).

Bengt Olander menar också Halloween inte handlar om att "spöka ut sig" och klä ut sig till spöken, zombies och skräckfilmskaraktärer utan en halloween-dräkt kan vara något glatt, fantasifullt och roligt; "på Halloween har man maskerad, inte spökfest".

Källa + bild: Wikipedia

web analytics

5 julklappstips

Tips #1:

Takvandring i Stockholm

Tips #2:


Elefant 3d-pussel

Tips #3:

 

myr-akvarium Myr-akvarium

Tips #4:

Prinsesstårte-örhängen

Tips #5:

Modell för en dag (Sthlm, Gbg, Malmö)

 

Nyhetsbrev

Juliga länkar

 

 

 

 

 

Gilla gärna julklappar.n.nu:

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)