Julen - Allt om julen

Visste du att julen egentligen inte är en kristen högtid? Den är ett hopkok av gamla förkristna traditioner. Det enda som egentligen är kristet är att det enligt traditionen är den 25:e december som Jesus föddes. Det har den katolska kyrkan bestämt med utgångspunkt från andliga tolkningar och andra kulturer som kyrkan har erövrat. Eftersom dagarna blir längre och längre efter midvintern så har det tolkats som att Guds son kom till världen med frälsning för hela mänskligheten. Det låter som en fin tolkning. I de länder som kristendomen har kommit till så har det funnits festligheter vid den här tiden. Då passar det väldigt bra med en kristen högtid istället för de hedniska. Vikingarna hade sina jolablot, perserna hade sin dyrkan av solguden Mitras födelsedag som senare spreds till Romarriket och oräkneliga kulturer som firar midvintertid på olika sätt.

Det finns många saker som hör julen till. Julgranen är det mest synliga. I Sverige kläs granen den första advent. Då hänger man upp många dekorationer som till exempel ljus och kulor i många olika färger. Granen blir väldigt färgglad och sprider ett vackert ljus i hela rummet och fyller rummet med en mysig stämning. Andra saker är elektriska adventsljusstakar med sju ljus som man ställer i fönstren och ljusstakar som man ställer på borden. Julen är definitivt den mest ljusstarka högtiden under året och sprider ljus i den mörka världen.

På 1900-talet har julen blivit den mest kommersiella högtiden då många köper saker till julklapparna, dekorationer och dylikt. Företag tjänar miljoner under december då det är den tid som de flesta köper julklapparna. Det är en av de traditioner som har tillförts till julen under de senaste tvåhundra åren. Den onde gårdstomten har blivit den barnvänlige och tjocka gubbe som ger bort julklappar till de små barnen.

web analytics

5 julklappstips

Tips #1:

Takvandring i Stockholm

Tips #2:


Elefant 3d-pussel

Tips #3:

 

myr-akvarium Myr-akvarium

Tips #4:

Prinsesstårte-örhängen

Tips #5:

Modell för en dag (Sthlm, Gbg, Malmö)

 

Nyhetsbrev

Juliga länkar

 

 

 

 

 

Gilla gärna julklappar.n.nu:

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)